CPO

Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap?

Kort gezegd: Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) realiseert een groep particulieren gezamenlijk en zonder winstoogmerk woningen. Dat doet men in samenwerking met zelfgekozen partners. Vaak is één van die partners een woningbouwcorporatie en/of de gemeente. Er is subsidie mogelijk om begeleiding van een groep particulieren te financieren.

Onze rol

De Woongroepcoach kan een belangrijke rol vervullen in uw CPO projecten. Samen met onze partners verzorgen wij het volledige begeleidingstraject, van haalbaarheidsonderzoek tot en met oplevering. Daar zijn wij niet uniek in. Waar we wel uniek in zijn, is dat wij bewonersgroepen ook in het voortraject kunnen begeleiden, op het gebied van groeps- en ideevorming. Dat verbetert een CPO-traject kwalitatief aanzienlijk voor alle deelnemers, en versnelt het traject bovendien enorm.

CPO biedt oplossingen

In deze tijden van crisis in de bouwsector, is CPO één van de weinige manieren om bouwprojecten nog gefinancierd te krijgen. Het is daarom niet vreemd dat CPO na een aarzelend begin nu een grote vlucht begint te maken. Ook al omdat CPO 20 tot 25% goedkoper is dan traditioneel bouwen. Dat maakt het financieren van (al dan niet sociale) huurbouw niet alleen makkelijker, het betekent ook dat kopen binnen bereik komt van een grotere groep mensen. Bijvoorbeeld van een groot deel van de groep die sinds 1 januari 2011 niet of nauwelijks meer in de sociale huursector terecht kan vanwege een te hoog inkomen, maar die te weinig verdient om een traditioneel gebouwd huis te kopen.

Het voordeel voor de bewoners bestaat niet alleen uit lagere kosten, maar bovendien uit een grotere invloed op hun huis en leefomgeving.
Het blijkt dat die invloed door bewoners in de praktijk bovengemiddeld vaak wordt aangewend voor duurzaam bouwen, het vergroten van sociale cohesie en andere leuke zaken.

CPO is uitdaging

Toch is CPO zeker niet probleemloos.
Van de allereerste start tot oplevering kan een CPO proces wel 4 tot 10 jaar duren, met een gemiddelde van 7 jaar.
Vertragingen liggen met name bij de corporatie en de bewonersgroep.

CPO vergt van de corporatie een omslag in het denken, van een top-down en aanbodgestuurde benadering naar co-creatie, en de rol van inspirerende facilitator.

Bij de bewonersgroep treden vaak vertragingen op doordat men opnieuw het wiel wil uitvinden. Er is vaak te weinig kennis van bestaande modellen. Ook duurt het vaak lang voordat een groep helder krijgt wat ze precies wil. Wil men vooral goedkoop wonen, of toch maar ecologisch? Wil de groep voorzieningen delen of niet? Allemaal dezelfde goedkope badkamer, of toch maar unieke persoonlijke keuzes?

Extra complicatie bij al die keuzes is het verloop binnen de bewonersgroep. Doordat het traject vaak jaren duurt, gebeurt het nogal eens dat iemand afhaakt en er een nieuwe participant gevonden moet worden.

Woongroepcoach to the rescue!

De Woongroepcoach kan dit traject enorm versnellen en steviger maken, onder andere door de door ons ontwikkelde methode Slimmer Kiezen©, door teambuilding en door onze brede ervaring met gezamenlijk wonen projecten. Wij zijn goed in het inspireren en opbouwen van bewonersgroepen, het kanaliseren van de groep naar corporatie, gemeente en opdrachtnemers toe, en in het vergroten van de onderlinge betrokkenheid binnen de bewonersgroep. We hebben een gereedschapskist met tal van tips en trucs om die betrokkenheid ook na lengte van jaren te behouden.

Zo kunnen wij u niet alleen helpen om een CPO-traject veel sneller te laten verlopen, maar om bovendien in het uiteindelijke resultaat grote stappen te zetten in leefbaarheid en sociale cohesie in een wijk.

Wij werken zowel voor corporaties, gemeentes als bewonersgroepen zelf.
Dat laatste is in veel gevallen subsidiabel.

Neem nu contact op om de mogelijkheden te bespreken!

4 reacties op CPO

  1. nienke bouwhuis schreef:

    Ha Bas,

    Leuke site en interessante projecten!
    Ben zelf in afrondingsfae van eigen CPO in Rotterdam. We zijn een club voormalige huurders (alle ontwerpers/ architecten) die van de woningbouwcorporatie een pand heeft kunnen overkopen en inmiddels in de afbouw fase zitten. Hopelijk wonen we er volgende maand weer in.
    Nu ben ik als architect erg enthousiast over zo een proces, inmiddels weet ik er aardig wat van. Vooral doorzettings- en uithoudingsvermogen is een groot goed gebleken.

    Mocht je een keer een architect nodig hebben (die ervaring heeft met dit soort projecten!), dan houd ik me van harte aanbevolen. Een keer komen kijken in ons pand kan ook, ik hoor het graag.

    hartelijk groet, Nienke Bouwhuis

  2. Jan Willem schreef:

    Vanavond (26 maart 2012) interessante bijeenkomst over CPO in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam!!!

  3. Woongroepcoach schreef:

    Inderdaad Jan Willem. Erg jammer dat ik zelf niet kan! Maar voor wie interesse heeft: http://www.dezwijger.nl/page/44269/nl

  4. Paul Lansen schreef:

    In Opeinde, een dorpje vlak bij Drachten, realiseert de gemeente Smallingerland een uniek CPO project in een 90 hectare groot natuurgebied. Aantal kavels: 45. Grootte: vanaf 500 m2. Prijs: ca. € 170 p/m2. De 45 eigenaren worden uiteindelijk gezamelijk eigenaar van het gehele gebied. Meer weten? Mail: j.lobbezoo@smallingerland.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *