Eerdere projecten

Drie van de grotere projecten waar de woongroepcoach in het verleden aan heeft bijgedragen:

Waar?
Burgers, Hertogstraat 2 Eindhoven
Wat is dat?
Gelegaliseerd kraakpand (door krakers zelf aangekocht in 1992/’93)
20 bewoners, sommigen in woongroep, sommigen zelfstandig
activiteitencentrum met kantine, eetcafé, platenzaak, cultureel podium
werkplaatsen met oa. muziekstudio, fietsenwerkplaats, oefenruimte, meubelmakerij
Welke rol had de Woongroepcoach?
Ik was mede-initiatiefnemer en betrokken bij de kerngroep die het pand legaliseerde. Later in het bestaan deed ik een onderzoek naar de betrokkenheid in het activiteitengedeelte, deed voorstellen tot het vergroten van die betrokkenheid en begeleidde ik hen bij de uitvoering.
Verder: initiatiefnemer bibliotheek Hubbenix en maandblad Ons Dorp, organisatie lezingen, swing- en filmavonden, bar kantine, lid van volgende werkgroepen: -politieke lobby, -fondsenwerving, -juridische zaken, -PR, -aankoopgroep.

Waar?
TAC
(Eindhoven)
Wat is dat?
Het Temporary Art Centre is een broedplaats voor culturele vernieuwing. Naast tachtig ateliers en werkplaatsen van verschillende omvang, bevat het totaal 2.000 m2 aan kleine en grote zalen, expositieruimtes en een studio.
Welke rol had de Woongroepcoach?
Ik was onderdeel van de eerste golf vrijwilligers die de vier initiatiefnemers bij stond in de oprichtingsfase, bij het vinden van een pand en het juiste organisatiemodel. Samen met drie anderen hield ik een onderzoek naar / interviews met woon-werkpanden (gezamenlijk wonen-projecten) in het land.
Als lid van de commissie HRM hield me ik me daarnaast bezig met het vormen van een een betrokken vrijwilligersbestand en een scene rond het TAC.
Ook onderhield ik een tijdje de website van het TAC en maakte de maandelijkse TAC fotocartoon voor het interne blad.

Waar?
Karakterpanden (landelijk)
Wat is dat?
Karakterpanden is een nieuw woonconcept voor gezamenlijk wonen in zelfbeheer.
Onze inzet was onder andere om gezamenlijk wonen in zelfbeheer tot een normaal geaccepteerde woonvorm te maken bij woningbouwcorporaties, naast de standaard gezinswoning en studentenhuizen.
We ontwikkelden Karakterpanden in samenwerking met 6 woningbouwcorporaties uit het hele land als partners.
Welke rol had de Woongroepcoach?
De initiatiefnemer voor Karakterpanden is stedenbouwkundige Fulco Treffers. Vanaf het begin stond ik hem bij.
Ik heb me vooral toegelegd op onderzoek naar bestaande vormen van gezamenlijk wonen, het vergroten van betrokkenheid onder de bewoners, het uitdenken van concepten en de website van Karakterpanden.
Het project is inmiddels uit de conceptfase, en overgedragen aan woningbouwvereniging WBVG. Zijdelings ben ik nog steeds betrokken.