Wie ben ik?

Woongroepcoach

Bas Thijs

“Bas Thijs is een creatieve generalist en duizendpoot.”

Vooraf

Het is ontzettend leuk om iets te doen waar je goed in bent en waar je volledig achter staat.

In mijn geval duurde het lang voor ik er achter kwam wat dat was. Lange tijd dacht ik dat banen er zijn om te overleven, en vrijwilligerswerk om in vrijheid werkelijk zin aan je leven te geven. Een paar jaar geleden heb ik eindelijk ontdekt dat vrijheid, brood op de plank en zinvol werk samen kunnen gaan. Er is intussen zelfs een term voor uitgevonden: vrije werker.
Ik kwam er bovendien achter dat ik niet geschikt ben om elke dag hetzelfde te doen. Daarvoor heb ik teveel interesses, en, hooghartig gezegd, daarvoor kan ik te veel.

Ik richt me binnen het vakgebied communicatie op drie zaken:

Gezamenlijk wonen is voor mij elke vorm van wonen in een andere setting als het traditionele gezin, waarbij buren meer met elkaar doen dan toevallig naast elkaar wonen. Dat kan dus een woongroep zijn die samen kookt en bijna alles onderling deelt, maar ook zelfstandig wonende buren die slechts een tuin delen, en alles daar tussen in. Denk bijvoorbeeld ook aan collectief particulier opdrachtgeverschap, gestippeld wonen, collectief huren of kopen, Karakterpanden, enzovoorts.

Ik vind het ontzettend leuk dat ik mijn ervaring, kennis en capaciteiten in kan zetten om bestaande gezamenlijk wonen-projecten te versterken of om nieuw opstartende woongroepen op weg te helpen. Soms gaat het daarbij om kleine interventies, soms om langer lopende coaching trajecten. In alle gevallen voel ik me als een vis in het water: dit is iets wat ik begrijp, waar ik mijn passie in kwijt kan, mensen gelukkiger kan maken en onmiskenbaar waarde aan toe kan voegen.

Ervaring

Woongroepen en andere vormen van gezamenlijk wonen

Ik heb 18 jaar ervaring met het zelf wonen in woongroepen en andere vormen van gezamenlijk wonen.
Twaalf jaar daarvan was ik de trekkende kracht achter het Eindhovense woonspreekuur “Ora et Labora”. We gaven advies aan woningzoekenden en woongroepen, zowel op praktisch, sociaal als ook vooral juridisch gebied. Ik heb daarbij ongeveer 200 panden / woongroepen geadviseerd en gecoached.
Daarnaast ben ik betrokken geweest bij grotere woon-werkpanden zoals Burgers (oa. oprichting en legalisatie), Bunker, TAC (organisatiestructuur, vrijwilligersbeleid, intern blad) en meer zijdelings bij de ACU en ORKZ.

In 2008 / 2009 heeft stedenbouwkundige Fulco Treffers het initiatief genomen voor Karakterpanden, een nieuw woonconcept voor gezamenlijk wonen in zelfbeheer. Ik stond hem vanaf de start bij. We ontwikkelden dit concept in samenwerking met 6 woningbouwcorporaties uit het hele land als partners. Ik heb me daarbij vooral toegelegd op onderzoek naar bestaande vormen van gezamenlijk wonen, het vergroten van betrokkenheid onder de bewoners, het uitdenken van concepten en de website van Karakterpanden. Het project is inmiddels uit de conceptfase, en overgedragen aan woningbouwvereniging WBVG. Zijdelings ben ik nog steeds betrokken.

Coaching

Naast het specifieke coachen van woongroepen heb ik bredere ervaring met coaching:

Jongeren
Ik heb mijn achtergrond in het onderwijs. Daar heb ik tot 2010 niet alleen als docent, maar ook als mentor veel ervaring opgedaan bij de begeleiding van leerlingen met vaak complexe problematiek. Denk bijvoorbeeld aan “alledaagse” problematiek zoals studieplanning of scheiding van ouders, maar ook aan meervoudige persoonlijkheidsstoornissen, huiselijk geweld en suïcidaal gedrag.

Mijn interesse voor coaching verdiepte zich in 1990, toen ik twee dakloze jongeren in huis nam tot ze weer op eigen benen konden staan.
In 2005/2006 hielp ik bij de oprichting van een jongerencentrum en was ik werkzaam als beheerder met jongerenwerktaken.
In 2006 en 2007 verzorgde ik binnen het PGB activerende begeleiding voor een autistische jongen.

Volwassenen
Nadat ik startte met een studie Creatieve Therapie wilde ik inspiratie bieden op een directere manier dan via beeldend vormen.
Ik bied tegenwoordig inspiratie en coachingsessies aan, workshops onder de noemer meedenken / meedoen. Dat doe ik onder andere voor het Open Innovatie Festival in Den Bosch.

De persoon

Steekwoorden die ik van anderen vaak terug krijg:
Bevlogen, open, intelligent, creatieve omdenker, sociaal betrokken. Kan ingewikkelde concepten zo uitleggen dat iedereen ze begrijpt.
Groot inlevingsvermogen, maar niet bang om grenzen te stellen. Improvisatietalent met humor. Weet mensen te motiveren. Aardige gast bij wie je je op je gemak voelt.

Wat zeggen anderen over mij?

Lees verder wat anderen over mij zeggen.

Het bedrijf

Omdat ik, zoals je hier boven kunt lezen, meerdere producten heb als eenmanszaak, gebruik ik per product een andere naam. Zo is het voor mijn klanten helder in welke rol zij mij treffen. De Woongroepcoach is daarom een handelsnaam van AKA Communicatie, KvK nr. 17208515.

Keurmerk Duurzaam OndernemerAKA Communicatie / De Woongroepcoach is door de gemeente Eindhoven gekroond tot winnaar van het zilveren Keurmerk Duurzaam Ondernemen 2011.

2 reacties op Wie ben ik?

 1. David Postma schreef:

  Beste Bas Thijs,

  Wij zijn ons aan het oriënteren op een cohousing woning.

  Zou jij hierin kunnen begeleiden?

  Wij horen graag van je,

  • Woongroepcoach schreef:

   Zoals je misschien al had gezien bij de contactpagina, neem ik voorlopig geen klussen aan vanwege familieomstandigheden. Het ziet er naar uit dat dit definitief is, helaas.
   Succes met het zoeken van een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *