5% extra huurverhoging voor woongroepen?

Door een nieuwe wet kunnen huishoudens met een gezamenlijk inkomen van boven de 43.000 euro tot 5 procent extra huurverhoging krijgen. Daar zit je als woongroep al snel aan. Geldt deze wet ook voor jouw woongroep?

Gister heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Huurverhoging op Grond van Inkomen aangenomen. Dit voorstel uit het regeerakkoord is bedoeld om het scheefwonen aan te pakken. Samengevat:
Huishoudens die in de sociale sector huren en een gezamenlijk inkomen hebben wat hoger is dan 43.000 euro kunnen tot 5 procent extra huurverhoging krijgen bovenop het inflatiepercentage.

Schrikbeeld

43.000 euro klinkt misschien als veel geld, maar een woongroep met drie mensen met minimumloon heeft een gezamenlijk jaarinkomen wat daar al heel ruim boven zit.
En als je die 5% extra huurverhoging krijgt gaat het snel. Als je nu bijvoorbeeld 500 euro per maand kale huur betaalt, wordt dat normaliter vanaf komende zomer € 511,20 (opgehoogd met inflatiepercentage).
Maar heb je met je huishouden samen een te hoog inkomen, dan kan je huur deze zomer al € 536,50 worden. En het blijft doortellen. Dus kan je huur over vijf jaar 711 euro worden, en in tien jaar tijd oplopen naar maar liefst € 1.011,50 per maand.
Lekker, als je persoonlijke inkomen nu maar netto € 1.227,- per maand is.

Geldt dit schrikbeeld ook voor jou?

Waarschijnlijk niet. Maar let op, sommige woongroepen kunnen er wel degelijk mee te maken krijgen!

1. Wanneer geldt de wet niet voor jouw woongroep?

 • Als jullie onzelfstandige woonruimte huren, geldt deze wet niet voor je
 • Als je zelfstandige woonruimte huurt, maar ieder woongroeplid een eigen postcode/huisnummer heeft, hoef je je ook geen zorgen te maken

2. Wanneer moet je je wel zorgen maken?

 • Iedereen die (of je nu wel of niet in een woongroep woont) samen met zijn samenwonende partner en inwonende kinderen meer dan 43.000 euro bruto per jaar verdient en van een woningbouwcorporatie huurt. Lees hier meer details.
 • Op het moment dat je in een woongroep woont met meerdere zelfstandige woonruimtes op hetzelfde adres. Je deelt dus met je woongroep hetzelfde huisnummer, hoewel je ieder zelfstandig woont.
  Dit komt gelukkig weinig voor, maar als je in deze situatie woont dien je actie te ondernemen voor je huur met sprongen omhoog gaat.
  De belastingdienst ziet je dan namelijk als één huishouden, en telt ieders inkomen bij elkaar op. Zij brieven aan de corporaties door welke huishoudens de 5% extra kunnen krijgen.

3. Is het zeker dat je dan problemen krijgt?

Nee, dat is niet zeker.

 • De wet is al door de Tweede Kamer, maar nog niet door de Eerste Kamer. Er is altijd een kans dat de Eerste Kamer er geen zin in heeft, maar vooralsnog lijkt deze wet er doorheen te komen.
 • Bovendien is een woningbouwcorporatie niet verplicht om de 5% extra huurverhoging op te leggen. Ze krijgen alleen de mogelijkheid om dit te doen. De meeste woningbouwverenigingen zijn echter wel enthousiast over de wet.
 • De bedoeling is dat de wet deze zomer al ingevoerd wordt. Maar dat wordt waarschijnlijk niet gehaald. Daarom zullen veel (of misschien wel alle) corporaties de wet pas volgend jaar gaan gebruiken om de huur extra te verhogen.

De kans is dus evengoed wel groot dat je vanaf volgende zomer elk jaar een flinke huurverhoging krijgt als je onder de situatie van 2 valt.

4. Wat moet je doen als je huur met 5% extra wordt verhoogd?

 • Als jij en je partner en inwonende kinderen samen (of jij in je eentje) meer dan 43.000 per jaar verdienen, is er niets wat je kunt doen behalve verhuizen of betalen.
 • Als je met je woongroep als huishouden wordt gezien (zie 2) en je gestraft wordt voor een te hoog inkomen, terwijl je eigenlijk maar weinig verdient, zijn er twee dingen die je kunt doen:
  1. Neem direct contact op met je verhuurder en leg de situatie uit. Deze wet is niet bedoeld om jou te straffen, en de corporatie is niet verplicht om de 5% extra op te leggen. Goede kans dat je verhuurder met je mee wil denken.
  2. Een andere oplossing is het splitsen van je adres in meerdere huisnummers.

Hopelijk heb ik je zo goed kunnen uitleggen hoe dit verhaal in elkaar steekt!

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op 5% extra huurverhoging voor woongroepen?

 1. Pingback: Gevolgen inkomensafhankelijke huurverhoging voor woongroepen | Woongroepcoach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *