Sopa de Pipa!

Misschien ben je gister op onze site gaan kijken, en kwam je ineens ergens anders terecht. Dat was niet per ongeluk. We protesteerden samen met velen anderen tegen Amerikaanse censuur op internet, door onze website op zwart te zetten.

Groot wereldwijd protest tegen censuur internet

De stop online piracy act (SOPA) en de protect ip act (PIPA) zijn twee wetsvoorstellen die in de VS zijn ingediend om auteursrechtelijk materiaal zoals films en muziek beter te beschermen. Prima zou je zeggen; alleen schaffen die twee wetten het vrije internet zoals we dat nu kennen, af.

En dat wordt niet gepikt. Talloze websites gingen woensdag 18-1-2012 uit protest op zwart, waaronder hele grote zoals Wikipedia, WordPress.com, BoingBoing, Reddit en Wired. Daarnaast toonden reuzen zoals Google (VS) en Firefox een zwarte banner met een link met informatie en protest. Over de hele wereld deden tienduizenden websites mee aan de actie, waaronder die van ons.
Google verzamelde in één dag 4,5 miljoen handtekeningen tegen de voorstellen, 1,8 miljoen tekenden tot nu toe een petitie van Avaaz, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit is kortom een protest wat zo verschrikkelijk groot is, dat het echt kans van slagen heeft – en dat is hard nodig.

Sopa de pipa? Wa’s da?

Sopa en Pipa zeggen dat websites illegale content moeten filteren. Gebeurt dat niet, dan wordt je website in zijn geheel geblokkeerd in de VS. Bovendien mag geen enkele Amerikaanse website je meer noemen. Dus mag bijvoorbeeld Google je ook niet meer in de zoekresultaten noemen, en zeggen bedrijven als Doubleclick en Paypal de samenwerking met je op.
Doordat de VS zo’n enorm overwicht hebben op internet in de wereld, hebben deze wetten enorme gevolgen voor heel het wereldwijde internet, ook als je je nauwelijks op de VS richt.

Sopa en Pipa lijken heel erg veel op elkaar. Dat komt omdat ze beide zijn geënt op een eerder wetsvoorstel dat uiteindelijk werd afgeschoten. Afgelopen weekend doken berichten op dat de invoering van Sopa in de koelkast zou zijn gezet, maar of dat echt klopt, is nog onbekend. Bovendien is er in dat geval nog altijd de vrijwel identieke Pipa-wet.

Sopa en Pipa zeggen dat websites illegale of gestolen content moeten filteren. Als iemand bijvoorbeeld een filmpje op Youtube zet van zijn spelende kind in de huiskamer, en je op de achtergrond muziek van Abba hoort (tja, sommige mensen draaien dat in hun huiskamer), dan is niet alleen die persoon strafbaar vanwege overtreding van het auteursrecht van Abba, maar ook Youtube zelf. Youtube had het van Sopa en Pipa immers moeten filteren en het filmpje niet mogen tonen op hun site.

Ook links verboden

Het gaat nog verder: ook het aanbieden van links naar illegale content is genoeg reden om een website definitief op zwart te zetten. Websites als Twitter, Facebook, webfora enzovoorts moeten dus elk bericht wat welke gebruiker dan ook schrijft, eerst gaan controleren om te kijken of er geen link in staat naar een illegaal MP3tje, een film of een gekraakt Ebook. Je begrijpt dat dat ondoenlijk is.
Een zoekmachine zoals Google kan zichzelf ongeveer wel opdoeken.

Wanneer wordt eerste Nederlander uitgeleverd?

De laatste grote gruwel uit de wetsvoorstellen is dat er strenge straffen komen te staan op het streamen van auteursrechtelijk beschermde content. Wie dat binnen een termijn van zes maanden meer dan tien keer doet, kan maar liefst vijf jaar in de gevangenis komen.

Ook die maatregel kan gevolgen hebben voor niet-Amerikanen. Zoals de zaak van de Brit Richard O’Dwyer laat zien, schromen de Verenigde Staten niet om buitenlanders uit te laten leveren voor auteursrechtschending. O’Dwyer beheerde een site met links naar films en tv-series. Hij hostte zelf geen content, maar linkte enkel naar plaatsen op het web waar die content wel te vinden was.

Om die reden wordt hij aan de Verenigde Staten uitgeleverd, zo besloot de Britse rechter onlangs. Hem wacht maximaal vijf jaar celstraf. Een student die via ShoutCast radio maakt zonder toestemming van de auteursrechthebbenden, kan hetzelfde verwachten wanneer een van de twee wetsvoorstellen wordt ingevoerd.

Wat kun je doen?

Meer lezen? Tweakers.net geeft uitgebreide informatie.

Iets tegen Sopa en Pipa doen? Teken bijvoorbeeld de petitie van Avaaz.

Wat denk jij van dergelijke voorstellen? Hoe zouden we auteursrecht op een betere manier kunnen beschermen? We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *