Huren harder omhoog?

Minister Donner heeft in een brief aan de Tweede Kamer van 4 maart 2011 de deur op een kiertje gezet naar een hardere stijging van de huren dan de afgelopen jaren. In de brief gaat het onder andere over de negatieve cashflow van veel corporaties. Hij schrijft: “Het huurbeleid moet niettemin ook op langere termijn een zodanige ruimte bieden dat de structurele ontwikkeling van bedrijfswaarde en stichtingskosten met elkaar in de pas lopen.”

Tegelijk heeft Donner het in de brief echter vooral over noodzakelijke kostenbesparingen bij de corporaties.

———–
UPDATE
———–

Donner heeft op 29 maart een nieuwe brief aan de Tweede Kamer geschreven waarin de maximale huursverhoging voor bestaande huurders weliswaar gelijk wordt gesteld aan de inflatie, maar waarin ook wordt voorgesteld om het aantal woningwaarderingspunten in schaarsteregio’s met maximaal 25 punten verhogen, afhankelijk van de WOZ-waarde. Dat zou een huursverhoging van 120 euro per maand voor nieuwe huurders betekenen. Donner wil deze maatregel per 1 juli 2011 invoeren.
Tot slot schrijft hij in zijn brief dat hij per 1 juli 2012 een maximale huurstijging van inflatie +5% wil invoeren voor huishoudens met een inkomen boven € 43.000. Een noviteit, waarbij je huur niet langer alleen wordt bepaald door je huis en de ligging er van, maar ook door je inkomen. Dat heeft nogal wat consequenties, voor privacy van huurders, maar bijvoorbeeld ook voor administratieve lasten.
Lees hier meer.

Er is veel kritiek op de plannen, onder andere van de Woonbond, de G32 en van Hugo Priemus, emeritus hoogleraar volkshuisvesting aan de TU Delft.

 

Lees op dit blog meer over één van de achterliggende redenen van Donner’s plannen: Corporaties langzaam failliet?

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *